Apostil Onaylı Tercüme Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak kendi ikamet etmiş olduğunuz ülke dışında başka bir ülkede resmi işlemler gerçekleştirirken sizlerden birtakım çeviriler talep edilmektedir. Eğitim amaçlı, yerleşim amaçlı ve iş amaçlı olmak üzere daha pek çok sebeple yapılmakta olan resmi işlemlerde evrakta sadece çeviri yapılmış olması yeterli olmaz. Bazı kurumlar evrak üzerinde işlem yapabilmek için evrakı onaylı bir şekilde talep etmekte ve onay alınmayan evrakları işleme almamaktadır. Apostil onayı, noter onayı ve yeminli tercüman tarafından imzalanan tüm çeviriler onaylı olarak kabul edilmektedir. Apostil onayında belge hangi ülkede düzenlenmiş ise apostil onayı da aynı ülkeden alınabilmektedir. Başka bir ülke tarafından düzenlenmiş olan evraklarda apostil onayı uygulanamamaktadır.

Apostil onaylı tercüme doğum belgeleri, vekaletname, evlilik cüzdanı ve medeni durumu belirtmekte olan belgelerin yurt dışı kullanımında gerekli görülmektedir. Kişisel bilgileri içermekte olan bu evraklar büyük önem taşımakta olduğundan dolayı çeviri işleminin de eksiksiz ve doğru bir şekilde yeminli tercümanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Apostil onayında hazırlanmakta olan belgenin içeriği tüm ülkelerde aynı şekilde hazırlanmaktadır. Apostil tasdikini tercüme büroları ile iletişime geçerek de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür.

Apostil Onayı Nedir?

Apostil onayı genel olarak yurt dışında gerçekleştirilmek istenen resmi işlemlerin tümünde ilgili kurum tarafından talep edilmektedir. Apostil onayı resmi evrakların kendi ülkeniz dışında başka bir ülkede geçerli olmasını sağlamaktadır. Apostil işlemi valilik ve kaymakamlık tarafından hiçbir ücret talep edilmeden yapılmaktadır.

Apostil onayı ile evraklar konsolosluğa onaya sunulmadan direk olarak işleme alınmaktadır. Bu durum da işlemlerin çok daha hızlı ve çok daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesini sağlayarak büyük zaman kaybının önüne geçmektedir. Apostil onayı alabilmek için sadece kaymakamlık ya da valiliğe giderek talebinizi belirtmeniz yeterlidir.

Apostil Onayı Ücretleri

Kaymakamlık ve valilik tarafından yapılmakta olan apostil onayında kişilerden ücret talep edilmemekte, onay işlemi ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Apostil onayı yaptırmanız gereken evraklarda sizin adınıza bazı kurum ve kuruluşlar da onay alabilmektedir. Ancak sizin adınıza başka bir kurum ya da kuruluşun apostil onayı alabilmesi için dilekçe ile yazılı bir şekilde onay vermeniz gerekmektedir. Apostil onayı tercüme işlemi tercüme bürosu ya da yeminli tercüman tarafından gerçekleşmiş olan evraklar üzerinde yapılmaktadır. Tercüme işlemi henüz tamamlanmamış olan evraklara apostil onayı yapılamamaktadır.

Apostil Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler

Apostil belgesinde yer alması gerekmekte olan birtakım bilgiler yer almaktadır. Belgenin düzenlenmekte olduğu ülkenin adı, belgeyi onaylamakta olan kişinin adı ve soyadı, belgeye basılan mührün ait olduğu makamın adı, belgenin onaylanmış olduğu yer, onay tarihi, apostil numarası, apostili düzenleyen makamın mührü ya da kaşesi ve apostili düzenlemekte olan yetkili kinin imzası evrakın geçerli olarak sayılabilmesi için mutlaka evrak üzerinde yer alması gereken bilgiler arasında bulunmaktadır.

Tercüme Büroları Apostil Onayı İçin Ücret Alır Mı?

Tercüme büroları işinde uzman yeminli tercümanları ile her türlü çeviri işlemlerinizde sizlere destek sağlamaktadır. Çeviri işlemleri kurumların taleplerine göre farklılık göstermektedir. Çeviri işlemlerinde fiyat belirlenirken genel olarak çeviri yapılacak olan dil, kaynak içeriği, teslim süresi ve çevirinin onay durumu göz önünde tutularak fiyat verilmektedir.

Bazı tercüme büroları apostil onayı için ayrı bir ücret talep ederken bazıları ise çeviri işlemi ile birlikte ücret talep etmektedir. Yurt dışı işlemlerde apostil onayı evrakın geçerli sayılabilmesi ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için zorunlu tutulmaktadır.

Kaynak: https://www.tercumeofisi.com/apostil-onayli-tercume

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir